ELÇİ YONCANIN ISLAHCISI PROF. DR. ŞEHABETTİN ELÇİ'NİN YONCA HAKKINDAKİ MEŞHUR YORUMU:
"“Yem bitkileri arasında ülkemizde ve Dünya’daki tarımda çok önemli bir yeri olan yonca bitkisi üzerinde yabancı ülkelerde çok çalışılmıştır. Çünkü, onlar “Yonca yem bitkilerin kraliçesidir.” diyerek yoncanın önemini belirtmeye çalışmışlardır. Kanadalılar da yonca için “Yonca yem bitkilerinin Cadillac’ıdır.” demişlerdir. Bütün bu deyimler yoncanın tarımdaki yerini belirtmek için kullanılmıştır. Benim yıllarca yonca üzerinde yaptığım araştırmalar, gözlemler ve deneyimlerimle gördüm ki yonca hakikaten çok önemli ve tarımın asla vazgeçilmez bir yem bitkisidir. Yoncanın pek çok özelliklerini anlatabilmek için ben de diyorum ki “Yonca yem bitkilerinin imparatoriçesidir.” Bizim atasözlerimiz arasında yer alan: “Yoncadan sonra ekilen tahılın sapını döğen kesmez, danesini kuş yutmaz.” deyimi de yonca için önemli bir bilgi vermektedir.""
ELÇİ YONCANIN ÖZELLİKLERİ
Kıyı şeritlerimizde çok iyi sonuçlar alınan sahil tipi bir yoncadır.
Islahçısı tarafından geçit bölgelerimizde tavsiye edilmekte ve iyi sonuç alınmaktadır.
Non-dormanttır. Kışın uyumaz ,sıcaklığı ve suyu bulabildiği sürece gelişimini sürdürür.
İyi bakım şartlarında 7-10 defa biçilebilir. Üstün verimlidir.
Biçim yüksekliği 5 cm.’nin altına düşmemelidir. Kuru madde ve protein verimi oldukça yüksektir.
Biçim için en uygun zaman %10 çiçeklenme dönemidir.
Ortalama 24-28 günde biçime gelir. Çiçeği mor-erguvani reNkttedir. Gövdenin içi boştur.
Hayvanlar tarafından zevkle tüketilir. Bitki boyu 90-110 cm dir.
Yaprakların altı tüylüdür. Üçlü yaprak yapısı Elçi ‘de standarttır.
Yaprak sarılığı ve küllemeye karşı dayanıklıdır.
KAPLI TOHUM
Sinorhizobium meliloti Nedir?
Sinorhizobium meliloti genelde normal toprak koşullarında yaşayan bir mikroorganizmadır. Yoncanın kök bölgesinde bitki ile birlikte yaşayarak bitkinin azot ihtiyacının karşılanmasına ve dolaylı yoldan bitki hastalıklarına karşı bitkinin savunma mekanizmasını doğrudan güçlendirir.
Neden Yonca Tohumları Sinorhizobium meliloti ile Kaplanmalıdır?
Sinorhizobium meliloti her toprak bünyesinde yeterli miktarda olmayacağından yoncayı bu bakteri ile kaplayarak bu bakterinin yararlarından faydalanması sağlanır. Bu da tohumun toprakla buluşmasıyla ortaya çıkar. Yoncanın azota ihtiyaç duyduğu her dönemde Sinorhizobium meliloti ile azotu bitkiye ulaştırmış olur. Sadece azot ihtiyacını karşılamakla kalmaz, kök bölgesinde hastalıklara neden olan başka mikroorganizmalara karşı savunma kalkanı oluşturur. Kısaca yonca tohumluğunu kapladıktan sonra koruma altına alınır. Sinorhizobium meliloti çok yüksek oranda azotu bitkiye indirdiği için etkili nodül oluşturma kabiliyeti de çok yüksek olur. Yoncaya özel ve özenle seçilmiş yonca bakterisi ile maksimum düzeyde azot fiksasyonu sağlamaktadır. Global azot bütçesinde tarımda kullanılan azotun en az %85’inden fazlası Sinorhizobium’lar tarafından karşılanır. Kaplanmış tohumda adhezyon yoktur. Verimi önemli ölçüde arttırır, uygulamada kolaylık, gübrede tasarruf sağlar. Çıkış hızını ve gücünü arttırmakla kalmaz, verime doğrudan yüksek oranda etki eder. Yonca ekomonik ömrü boyunca hastalıklara karşı son derece dayanıklı olur. Biçim sayasında önemli ölçüde artış sağlar. Yaprak ayasında büyüme olur. Yoncanın sapını güçlendirir. Daha dik gelişmesini sağlar. Elde edilen balyada çok ciddi verim artışı oluşturur. Yonca Sinorhizobium meliloti ile birlikte ayrı katmanlarda mantar ilacı, mikro vitaminler ve özel kaplama malzemesi ile zenginleştirilir. Kaplanan tohum kuş ve kemirgen zararını da ortadan kaldırır.
- Stok: stokta bitti
- Model: SEED-072
- Ağırlık: 1.00kg
- Ölçüler: 20.00cm x 15.00cm x 7.00cm