Ot ilacı, (Herbisit), Yabancı otlarla mücadelede kullanılan zirai ilaçtır. Genel anlamda, yabancı otları öldürmede veya normal gelişimini önlemede kullanılan kimyasal maddelerin tümüne birden herbisit denir.
Herbisit bitkilerde toksik etki oluşturur. Herbisit, ağaçların kökleri veya yaprakları tarafından alınırsa ağaçlar bu durumdan olumsuz etkilenir.
Bordo Bulamacı’nın asma mildiyösü hastalığına karşı kullanılışı sırasında, 1896 yılında bu bulamacın bağlardaki yabancı otları da öldürdüğü dikkati çekmiş ve bu tarihten itibaren kültür bitkisi içerisindeki yabancı otlara karşı kimyasal mücadele üzerinde çalışmalar başlamıştır. 1900 yılından itibaren de sülfürik asit, demirsülfat, bakırnitrat, amonyak ve bazı potasyum tuzları herbisit olarak kullanılmıştır.
Bugün hızlı bir gelişme süreci içerisinde bulunan herbisitleri kesin bir sınıflandırmaya tabi tutmak hemen hemen imkânsızdır. Birçok araştırıcı herbisitleri kendi maksatlarına uygun düşecek şekilde çok değişik olarak sınıflandırmışlardır.
Kültür bitkisinin ekim ve çıkışı esas alınarak yapılan sınıflandırmada:
Ekim öncesinde kullanılan herbisitler (pre-plant)
Çıkış öncesinde kullanılan herbisitler (pre-emergence)
Çıkış sonrası kullanılan herbisitler (pos-temergence)
Bu şekilde herbisitler 3 gruba ayrılarak incelenir.
Herbisitlerin atıldığı yer esas alınarak yapılan sınıflandırmada ise:
Toprağa atılan herbisitler
Yaprağa atılan herbisitler
olarak 2 gruba ayrılarak incelenir.
Diğer bazı araştırıcılar ise herbisitleri;
Seçici olmayan herbisitler (total herbisitler)
Seçici herbisitler (selektif herbisitler)
olmak üzere 2 ana grupta toplanmaktadırlar. Bu son sınıflandırma şekli tarımla uğraşanlar için daha gerçekçidir.
YASAL DÜZENLEME: 13 Şubat 2019 Çarşamba tarih ve 30685 sayılı Resmi gazetede yayınlanan BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN TOPTAN VE PERAKENDE SATILMASI İLE DEPOLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK metninde;
MADDE 7 – (1) Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış olan bitki koruma ürünlerinin internet veya başka herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz.
Şeklinde belirtilen düzenlemeye istinaden bu başlıkta gösterilen ürünlerin Sepete Ekle düğmesi yoktur ve internetten satışı yapılmayıp sadece işyerimizin fiyat ve stok bilgisi maksatlı yayınlanmaktadır. İhtiyaç durumunda iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Zirai mücadele ilaçlarını, satışa yetkili bayi olan yerel mağazamızdan yada Tarım ve Orman Bakanlığı'nca BKÜ Bayisi olarak yetkilendirilmiş ve Ziraat mühendisi nezaretinde satış yapan, gerekli kullanım, güvenlik, kalıntı riski gibi durumlar hakkında ayrıntılı bilgi alabileceğiniz Bitki Koruma Ürünü Bayilerinden temin etmeniz başta siz olmak üzere yetiştirdiğiniz ürününüz, ülke ekonomisi, halk sağlığı, doğal hayat ve çevre açısından son derece önem arz etmektedir.
Bir diğer konuda kullanılacak tarım ilaçlarının Tarım ve Orman Bakanlığına ait Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemine kayıtlı olması ve tarım ilacını satın alırken ilacın üzerindeki karekod sisteme okutulmak sureti ile çiftçinin T.C. kimlik numarasına ilacın kaydedilerek satışının yapılması gerekliliğidir. Mağazamızdan yada başka bir tarım ilaçları bayisinden tarım ilacı satın alırken alacağınız tarım ilacı yada ilaçlarının kendi T.C. kimlik numaranıza kaydedilmesini talep etmeniz hem tarımsal üretimin ve doğal hayatın güvenliği açısından hemde İLAÇTA TAKLİT VE SAHTECİLİĞE maruz kalmamanız açısından önemli ve gereklidir.