AtaTohum, Doğal Tohum, Hibrit Tohum, GDO'lu Tohum hakkında bir Söyleşi
Doğal tohum: üretiminde ve tohumun ana baba hatlarındaki bitkilerin geriye dönük soyunda genetik müdahale yapılmamış, doğal tozlaşma yöntemiyle elde edilmiş tohumlara Doğal tohum diyoruz.
Atalık Tohum: Ülkemizde bazı bölgelerde eskiden beridir yetiştirilen, bölgeye has ve o bölgenin bir kültürü olmuş olan, atadan dededen beridir köylülerin ekip biçerek günümüze kadar getirdiği, çoğu bu şekilde meşhur olmuş olan ve kesinlikle doğal yöntemlerle kendini yenileyen yöresel tohumlara Atalık tohumlar diyoruz.
Bu analize göre Atalık tohumlar hem doğal tohumdur, hemde tamamen yerli tohumdur.
Bitkiler hayatın doğasına göre tohumdan yada çelikten çoğaltılabilir, doğal tohumlar da kendi meyvesinden elde edilecek tohumlarla çoğaltılır. Doğal yöntemler kullanılarak yapılan çelikten üretme de bir doğal çoğaltma yöntemidir.
Genetik mühendislikten yardım aldığımız zaman artık doğallıktan bahsedemeyiz. Ama doğal seleksiyon yöntemiyle ıslah edilen bitkilere halen doğal diyebiliriz.
Hibrit tohum: Farklı türlerde yada farklı alt türlerde tespit ettiğimiz bazı yüksek verim yada nakliyeye dayanıklılık, albeni gibi özellikleri, bazende hastalık yada zararlılara dayanıklığı hedefleyerek ve bu özellikleri yeni bir bitkide birleştirmek isteyerek hibrit tohum çalışmaları yaparız. Hibrit tohumlar özellikle kısırlaştırılmıyor. Hibrit tohum üretiminde hayatın doğasında mümkün olmayan bir işlem, türker arası melezleme yada uzak çeşitler arası melezleme bulunuyor. Bu doğal olmayan üretim zorlama bir üretimdir ve sonuçta tohum otomatik olarak kısırlaşır.
örneğini hayvanlar aleminde de görmek mümkün.
At hızlı koşabilen güçlü ama narin bir hayvan.
Eşek hızlı koşamayan ama zor şartlara dayanıklı narin olmayan bir hayvan.
Bu iki farklı türü çiftleştirerek Katır adında yeni ve farklı bir canlı üretiyoruz. Hem güçlü, hemde dayanıklı bir hayvandır katır.
lakin Katır kısır olur, doğurganlık kabiliyeti olmaz. hayatın doğası bu şekildir. Katır kısır olmalıdır, iyiki de kısırdır. yoksa zamanla etrafımızda ucube canlılar görecektik.
GDO'lu tohum: Gen transferi yöntemi ile arzu edilen bir özelliğin bir bitkiye aktarılması sonucu elde edilen tohumlardır. ileri genetik mühendislik eseridir.
Örneğin, pire otu adında bir bitki kendi bünyesinde piretrin adında doğal bir böcek öldürücü sentezler, bu madde sayesinde pire otuna hiç böcek musallat olamaz. Pire otunun bu özelliğini böceklerle başı dertte olan mısır bitkisine aktarırsak mısır tarlalarını böceklerden otomatik olarak kurtarmış sayılırız. Bunu nasıl yaparız? Pire otuna piretrin maddesini sentezleten geni bulup pire otu hücresinden vektör virüslerin yardımıyla alıp, bu geni mısır hücresine entegre edersek ve bu hücreyi geliştirip tohumunu alırsak elde edeceğimiz tohumdan gelişecek mısır bitkisinde pretrin maddesi sentezlenir ve bu mısır bitkisine böcekler saldıramaz. Ama bu tohum GDO'lu olur ve buradan elde edilecek mısır danelerinde de azda olsa zehirli piretrin maddesi bulunur. Bu çalışmada hedef daha az bakımla yüksek verimli mısır elde etmektir ve olayın insan sağlığı yönü pekte önemsenmemektedir.
Yorum Bırak