Hobi Amaçlı Tohumları Çimlendirmek için Pratik Yol Domates Biber Patlıcan Lahana Brokoli Karnabahar Enginar Kuşkonmaz Marul

Bu kısımda tohumları evde sağlıklı çimlendirme algoritmasını kısaca derleyeceğiz.

  • Önce yarısı çiçek torfu ve yarısı elenmiş bahçe toprağı olan harcımızı viyole yada tepsiye yayıyoruz.
  • Bu toprağı iyice düzeltip hafifçe avuç içi ile bastırıp sıkıştırıyoruz.
  • Bu tohum yatağının çimlenene kadar bekleyeceği ortamın en az 16 derece sıcaklıkta olması gerektiğini unutmuyoruz.
  • Tohumları 5 cm aralıklarla 5 mm derinliğe bir kalem yardımıyla gömüyoruz ve üzerini düzeltip yine hafifçe bastırıyoruz.
  • Spreyli bir araçla fazla tazyik uygulamadan, su tepsi yada viyolun tabanına ulaşana kadar suluyoruz.
  • Bu tepsi yada viyolü streç film ile örtüyoruz.
  • Evimizin güneş görmeyen bir köşesinde çimlenmeyi bekliyoruz.
  • Çıkışları gördüğümüzde artık streç filmi kaldırıp odanın tam güneş gören yerine bırakıyoruz.
  • Fideler 6-8 cm olduğunda, dışarının ısısı da fideler için uygun hale geldiğinde artık fidelerimizi nazikçe viyol yada tepsiden kökleriyle birlikte çıkarıyoruz ve bahçemize fideliyoruz.
  • Bu işlemden sonra hemen can suyu dediğimiz ilk sulamayı yapıyoruz.
  • Bundan sonrası nasip kısmet.


Yeşil sebzelerin saksı yada kasaya ekilmesi: Maydanoz roka tere v.b.


  • Önce kasa yada saksımızı elenmiş bahçe toprağı ve çiçek torfu karışımı toprakla dolduruyoruz.
  • toprağın üzerine yeşil sebze tohumunu bir yemeğe tuz atar gibi sepeliyoruz. sonra tohumların üstünün örtüldüğünen emin olana kadar üstten elekle toprak ekliyoruz.
  • Sonra bir tabağın altı ile yada avcumuzla toprağı hafif sıkıştırıyoruz.
  • sonra sprey yardımı ile toprağın en tabana kadar ıslamacak şekilde suluyoruz.
  • bu kasa yada saksının üzerini streç filmle yada naylonla örtüyoruz ve ılık gölge bir yere bırakıyoruz. 
  • çimlenme başladığında üzerini açıp güneşe bırakıyoruz ve sulamaya devam ediyoruz. 
  • Sağlıcakla.